Kobe Bryant’ın Mamba Mentalitesi’ni Açıklayan En İyi 10 Hikaye
Baskethane

Kobe Bryant’ın Mamba Mentalitesi’ni Açıklayan En İyi 10 Hikaye

1- Jay Williams’ın Kobe’den Fazla Çalışmanın İmkansız Olduğunu Anlatan Hikayesi

“Hep insanlardan daha çok çalışmaya çabaladım. İmzamı böyle yaptım. Maçımız akşam 7’deydi. Dedim ki, ‘Biliyor musun, Staples Center’a geleceğim. Çünkü bu maçı Kobe ve Shaq’li Şampion Lakers’a karşı oynuyoruz. 3’te orada olacağım ve odama dönmeden 400 isabetli şut attığımdan emin olacağım. Sauna’da oturacağım ve maça hazırlanacağım.’”

“Kimi göreyim? Kobe Bryant’ı görüyorum ve halihazırda çalışıyor. Çizgiden adımımı atar atmaz çalışmaya başladım. 1-1.5 saat çalıştım. Bitirip çıktığımda oturdum ve tabi ki hala topun sekişini duyuyordum. Dedim ki, ‘Bu adam hala çalışıyor mu?’. Çalışıyordu, ben oraya geldiğimde halihazırda sırılsıklam terlemişti ve hala çalışıyordu. Hareketleri ilgisiz ya da tembel de değildi. Maç hareketleri yapıyordu.”

“Orada oturdum ve ayakkabılarımı çözdüm. Dedim ki, ‘Bunun daha ne kadar süreceğini görmek istiyorum.’ Orada oturdum ve bir 25 dakika daha çalışmasını izledim. Ve bitirdi. Dedim ki, ‘ Tamam, yeterince gördüğümü düşünüyorum.’ Gidip oyna, geri dön, saunaya gir, maça hazırlan… O maç bize 40 attı. Maç bittiğinde dedim ki, ‘Bu adama sormalıyım. Neden bu şekilde çalıştığını ona sormalıyım.’ Maçtan sonra dedim ki, ‘Hey Kobe, neden o kadar uzun süre salondaydın?’. O da dedi ki, ‘Çünkü senin geldiğini gördüm ve bilmeni istedim ki ne kadar sıkı çalıştığının bir önemi yok. Senden daha sıkı çalışmaya hazırım. Bana daha iyi olmam için ilham veriyorsun.’ Ve bu ilk defa gördüğüm bir rekabetçilikti ve dedim ki, ‘Daha fazla çalışmaya ihtiyacım var.’”

-Goalcast

2- Kobe’nin Takım Arkadaşları Kobe’nin İspanya Maçında Tonu Nasıl Belirlediğine Dair Çılgın Bir Hikaye Anlatıyor

Pau Gasol: “Maçtan hemen önce Kobe köye geldiklerinde beni görmeye geldi. Bunu çok net ve canlı bir şekilde hatırlıyorum. Abim beni takım arkadaşlarımla ziyarete geldi. Herkes dedi ki, ‘Whoa, Kobe bizim apartmanımızda. Ne kadar havalı.’ Ve inanıyorum ki bu onun stratejilerinin bir parçası olabilirdi. Bir nevi beni yumuşatmak.”

LeBron James: “Kobe maçın başında tonu belirleyeceğini söyledi ve dedi ki, ‘Pau’nun s*ktiğim göğsünün içinden geçeceğim.’”

Dwyane Wade: “Maçın ilk oyunu, Pau’nun içinden geçiyorum. Dedik ki,’NE?’”

LeBron James: “Adamım takılıyorsun şimdi. O senin takım arkadaşın. Bunu yapacak değilsin.”

Dwyane Wade: “Dedi ki, ‘Maçın ilk oyunu. Ne oynayacaklarını biliyorum.’ Ve Pau’nun son perde olacağını biliyordu. Dedi ki, ‘O anasını s*ktiğimin içinden geçiyorum.’”

LeBron James: “Yemin ederim, maçın ilk oyunu. Hepimiz ‘Hass*tir!’ olduk.”

Pau Gasol: “Göğsümün tam ortasına gitti ve mesaj göndermek için içimden geçmeye çalıştı. Sadece bana değil, takım arkadaşlarına da. ‘Bu benim kardeşim olabilir. Beraber oynuyoruz, yakınız. Ama kazanmaktan başka hiçbir şey umurumda değil.’ diyerek.”

Carmelo Anthony: “Dedi ki, ‘O şu an benim takım arkadaşım değil. S*keyim onu. Kalk ayağa. Dedim ki, ‘Bu enerjiyi seviyorum. İhtiyacımız olan buydu, değil mi?’”

LeBron James: “Bunu takım arkadaşına yaptı. Aman tanrım! Dedik ki, ‘Bu maçı kaybetmemiz mümkün değil. İspanya’nın ağzına s*çacağız.’”

-Netflix Redeem Team Belgeseli

3- Iman Shumpert Kobe’nin Madison Square Garden’daki Çılgın Maçını Anlatıyor

“Garden’da Kobe’yi savundum. Ne kadar attığını bilmiyorum ama ondan birkaç top çaldığımı biliyorum. Hatta maçta tek düşünebildiğim şey maçta sonra kardeşimle yapacağım konuşmada ona nasıl Kobe’den top çaldığımı, Kobe’nin şut atmadan nasıl ondan topu çaldığımı, nasıl Kobe’nin yanından penetre ederek smaç vurduğumu söylemekti. Yani tüm bunları düşünüyorum. Çok uçmuşum.”

“… 4. çeyrek başladı ve Kobe dedi ki, ‘Çok iyi maç çıkardın.’ Dedi ki, ‘Çok iyi maç çıkardın delikanlı.’ Yemin ederim saate baktım ve dedim ki, ‘Daha 12 dakika var, neden bahsediyorsun? O neydi?’ Ne dediğimi anlıyorsun değil mi? Tüm maç hiçbir şey demedin. Trash konuşuyordum. Top çalıyordum. Deli gibi heyecanlıyım. Bu Kobe Bryant. Bana bir kelime söylemedi. ‘Çok iyi maç delikanlı.’”

“Adam geldi, hatırlıyorsun, şut fake’i, şut fake’i, cama fırlattı, yakaladı, köşeye fırlattı. Dedim ki, ‘Kardeşim neyin kafasındasın? Yani kardeşim bütün maç normaldin.’”

“Şut, noktaya gel, şut fake’i, oraya pivot dönüşü, ayak üzerinden geri dön, camdan isabet. Diyorum ki, ‘Birader noluyor?’ Sonra on metreden Steph Curry b*kunda bir şut kaldırdı, Steph daha bunları yapmadan önce, kaldırdı ve deliksiz soktu. Mola aldılar. D’Antoni bana bakıyor. Ben böyleyim ¯\_(ツ)_/¯ …”

-Ebro in the Morning

4- Chris Bosh’ın Redeem Team’de Kobe’yle Takım Arkadaşıyken Onun Efsanevi Çalışma Ahlakıyla İlgili Hikayesi

“Yıl 2008’di. Redeem Team kurulmuştu. Kamp başlangıcı için Vegas’taydık ve Beijing’deki Olimpiyatlar için hazırlanıyorduk. Kendimi takımın genç lideri olarak kabul ettirmek adına ilk gün erkenden kalkmak istedim. Hedef kahvaltıdaki ilk kişi olmaktı. Alarmımı kurdum. Gün doğumunda ayakta olduğumdan emin oldum ve yataktan kalktım ekipmanlarımı giydim ve aşağı indim. Ama oraya gittiğimde Kobe halihazırda dizinde buz torbalarıyla, sırılsıklam terli şekilde oradaydı.”

“Anlamak bir dakikamı aldı ama bu adam benden erken uyanmakla kalmayıp antrenmanını da yapmıştı. Ben aylardır tatilde olmama rağmen yorgundum ama o günler önce Finallerde oynamıştı. Onun o gün yaptığı benim için akıl almazdı. NBA Şampiyonluğu’u kaybettikten günler sonra sahip olduğu özveri bana asla unutamayacağım bir şey öğretti: Efsaneler başarılarıyla değil, başarısızlıklarından geri dönüşleriyle tanımlanır."

-Hall of Fame Konuşması

5- Sue Bird Kobe’nin İnsanüstü Motivasyonunu Anlatıyor

“Kobe hikayem şu. Oyuncu salonundaydık. Bizden birkaç kişiydik. İskambil oynuyorduk ve o geldi. Biraz şarap içiyorduk, iskambil oynuyorduk, öyle oturuyorduk ve o geldi oturdu, kendine bir kadeh doldurdu ve bir şeyler okuyordu. 2008 yılıydı, yani yanlış hatılamıyorsam daha yeni trajik bir şekilde Celtics’e Finallerde kaybetmişlerdi. Sonra gazeteyi açtı ve bunun hakkında bir yazı gördü. Paul Pierce’ın fotoğrafı vardı. Ben görüyorum, biz görüyoruz ve bu Kobe Bryant. Dinle 2008’deyiz, hepimiz orada oturuyoruz, Kobe Bryant oturup kendine şarap dolduruyor. Hepimiz diyoruz ki, ‘WTF?’ biliyorsun. Sonra baktık ve Paul Pierce’ın fotoğrafını kopartıyor. Kesip katladı. Cebine koydu ve hepimiz ona bakıyoruz, biliyorsun ‘Ne oluyor?’ diye. Dedi ki, ‘Motivasyon.’ Sonra şarabını içti, bir daha doldurdu, içti, üçüncüyü doldurdu ve bize baktı. Dedi ki, ‘Şimdi sizi geçtim.’ Biz ’Yarıştığımızı bilmiyorduk.’ dedik. Üst üste bu iki şeyin olması ‘Ha demek ki böyle, bu olduğu kişi’ dememizi sağladı. Biliyorsun, komikti.”

-JJ Redick Old Man And The Three Podcast

6- Phil Handy’nin Kobe’nin Bir G*t Olmadığını Anlaması

“O yanlış anlaşılmıştı adamım. Ona bir kere sordum. ‘Neden böyle bir g*tsün?’ Bunu ona sordum. Ve dedi ki, ‘Gerçekten bilmek istiyor musun?’ Nasıl olduğunu biliyorsun. Bana dedi ki, ‘Phil biliyorsun adamım… Bazı takım arkadaşlarım çalışmanın ne olduğunu anlamıyor. Antrenmandan 10 dakika önce salonda olan ve antrenman biter bitmez ayrılan elemanlar görüyorum. Ne s*kime bunlara pas atacağım ki? Çalışma ahlaklarına güvenmiyorum. Ben burada her gün zanaatımı mükemmelleştirmeye çalışarak k*çımı yırtıyorum ve bu elemanlar oyunlarına çalışmak istemiyor. Onlara güvenmiyorum. Yani onlara pas atmayacağım, onlara her gün sert davranacağım.’”

“Neden bazı elemanlara karşı böyle olduğunu açıkladığında çok mantıklıyrdı. Dedim ki, ‘Buna saygı duyuyorum kardeşim. Buna saygı duyuyorum.”

-All The Smoke Podcast

7- Jeremy Lin’in Güldüren Kobe Hikayesi

“O zaman sakatlanmış ve sezonu kapatmıştı. Yani bir süre ortalıkta yoktu. Takımdan ayrı fizik tedavi falan… Ve onu haftalarca görmedikten sonra birden salona geldi. Bu takasın kapanmasından önceki son gündü ve antrenmana başlamak üzereydik. Çizgide açma germe yapıyorduk ve eşofmanlarıyla geldi. Sakat omzunda sargı vardı ve gözlüklerini takmıştı. İçeri girdi ve herkes ‘OOO’ dedi. Carlos Boozer da ‘Kobe! Seni görmek ne güzel kardeşim. Seni bayadır göremiyoruz, bugün nasıl geldin?’ dedi. Ve o da çok ciddi bir şekilde dedi ki, ‘Yalnızca yarın sizden takaslanacak olan bazı çöplere veda etmeye geldim.’ Takım arkadaşlarımdan birinin ‘Antrenman için tüm motivasyonumu kaybettim.’ dediğini hatırlıyorum.”

-Danny Green x Inside The Green Room Podcast

8- Gilbert Arenas’tan Tarihin En İyi Kobe – Jordan Hikayelerinden Biri

“Bana bunu muhtemelen Luke Walton anlatmıştı.”

-Evet, yani dediğine göre Jordan ile Kobe oynadığında biliyorsun Jordan kazandı. Sonra maç bitiminde Jordan 8 giyen Kobe’nin k*çını tekmeledikten sonra ona dedi ki ‘Ayakkabıları giyebilirsin ama asla onları dolduramazsın.’ Sonrasında ne yaşandı?

“Sonrasında sanırım o süreçte Kobe kimseye hiçbir şey demedi. Yani iki hafta boyunca. Dediler ki, ‘Kobe tamamen sessizdi.’ Oyuncularıyla, takım arkadaşlarıyla konuşmadı. Tamamen odak bir moddaydı. Antrenmanlar çok şiddetliydi. Oyuncular dedi ki, ‘Bize kızgın mı? Ona Bir şey mi yaptık?’ Sonra Phil (Jackson) dedi ki, ‘Hayır, hayır, hayır, hayır. Jordan ona oynadığımızda dedi ki, ‘Ayakkabıları giyebilirsin ama asla onları dolduramazsın.’ ‘Hass*ktir. Ne zaman onlarla bir daha oynuyoruz?’ Ve o da dedi ki, ’Birkaç gün içinde.’ Yani o maç için açma germe bile yapmayacağım çünkü delikanlı bize pas atmayacak. Ve O maç Kobe, Jordan’a 55 sayı atmıştı.”

-VladTV

9- Shaquille O’Neal, Kobe’nin Nasıl Saygısını Kazandığını Anlatıyor

“Kobe’nin saygımı kazandığı gün çocuklar şikayetçiydi. Dediler ki, ‘Shaq, Kobe pas atmıyor.’ Ben ‘Ben onunla konuşurum.’ dedim. Dedim ki, ‘Kobe, takımda(team) ben(I) yoktur.’ O da dedi, ‘Biliyorum ama ben(M-E) var anasını s*ktiğim.’ Sonra Rick (Fox) ve Rob’a (Horry) döndüm ve dedim ki, ‘Sadece ribaunt alın, pas atmayacak.’”

-Staples Center’daki Kobe’ye Veda Organizasyonu

10- Shaquille O’Neal’dan Kobe’ye Son Maçı İçin Meydan Okuma

Inside the NBA programına bağlanan Kobe’yle Shaq arasında şöyle bir konuşma geçer.

Shaq: O gece 50 sayıya ihtiyacım var. Yapabilir misin? Son maçın, evin Staples’daki son maçın, bize 50 verebilir misin?
Kobe: Iığğ, hayır. Hayır, kesinlikle hayır. (Gülerek)

“Ona 50 sayı atması için meydan okudum ve anasını s*ktiğim 60 attı.” Shaq’in 23’ü son çeyrekte olmak üzere Utah Jazz’e 60 sayı atan Kobe Bryant’ın geri dönüş galibiyetini aldığı ve o muazzam kariyerinin destansı son maçını oynaması ardından yaptığı konuşma.

- Inside The NBA

Bonus Hikaye- Tracy McGrady Antrenman Hakkında Kobe’nin Onu Nasıl Kandırdığını Anlatıyor

Tracy McGrady: “Ona söyledim. Dedim ki, ‘Antrenmana gitmek üzereyim.’ O da dedi ki, ‘Neden çalışasın ki? Biliyorsun sezon dışındayız. Çalışmana gerek yok.’ Ona bakıp diyorum ki, ‘Iımm, peki.’ Sonra odama gidip biraz rahatladım. Sonra ağırlık odasına gittim. Kim oradaydı? Bu adam (Kobe’yi işaret ediyor). ‘NE?’ der gibi gözüküyorum. Bundan sonra notlar almam gerekti. Buradaki bu adam her zaman birilerine karşı üstünlük sağlayacak.”

Kobe Bryant: “İğnelemenin ne olduğunu anlamak konusunda zorluk yaşıyordu. Yalnızca iğneleyici konuşmuştum."

- ESPN The Jump / Rachel Nichols